Viljandi Muuseum - Näitused - Ajutine näitus - Toimunud näitused -
OTSI
Uudised
Näitused
Muuseumitunnid
Kogud
Teenused
Kontaktandmed
Lugemisvara
Väljaanded
Muuseumipood
Ametlik teave
Teised kohad
Tagasiside
Uudiskiri
In English


» Avaleht » Näitused » Ajutine näitus » Toimunud näitused  

Mustrimängud
Viimati muudetud: 07-10-2013

Muuseumi näitusetoas 16. augustist – 5. oktoobrini 2013

Mustrimängud

Näitus sündis Viljandis muuseumi ning huvi- ja kunstikooli koostöös.

Milline on märgi vägi? Mismoodi sünnib muster? Kas kirjal on kodu või kas kirja saab kodustada? Sellistele küsimustele otsiti vastuseid muuseumis, nähtust-kuuldust inspireerituna lahendasid õpilased hiljem klassiruumides teemakohaseid ülesandeid, meisterdasid esemeid ning joonistasid, maalisid, trükkisid ning vormisid oma mustrid paberile ja savipinnale.

Viljandi muuseum on avatud augustis iga päev kl 11–18; septembris-oktoobris T–L kl 10–17 aadressil Johan Laidoneri plats 10.

Karoliine Kaukvere, Reet Talimaa. Kartulitrükk. Viljandi Kunstikool 2013

Karoliine Kaukvere, Reet Talimaa. Kartulitrükk. Viljandi Kunstikool 2013

Muuseumitöötajad algatasid ettevõtmise sooviga tuua pärimuskultuur kasvavale põlvkonnale lähemale. Sarnaselt ennemuistse mustrikirjaga, mida emalt tütrele, isalt pojale edasi anti, meie oma vaaremade ja -isade oskusi enam ei päri. Muuseumi kogudes on palju põnevat, aga otsida oskab see, kel asjast aimu. Huvi tekib koos teadmisega.

Möödunud õppeaastal külastasid Viljandi kunsti- ja huvikooli lapsed koos oma juhendajatega muuseumi varasalve kolmel korral. Vahetati mõtteid mustrimärkide saladusest ja kirjamise tähendusest. Kõneldi, et maarahva mustrikirjal oli nii kaunistav kui kaitsev tähendus. Muster väljendas nii kuuluvust kui rõhutas eripära. Kirja tähendus sõltus ajast ja kohast, küllap ka tegijast ning kandjast. Mustrimärgid sündisid vanade kultuuride igiammuses rüpes ning kulgesid kui rändlinnud paigast paika. Tähendused teisenesid ning muutusid sõltuvalt kultuurist, kes märkidest kirja kokku pani. Teadmised ja oskused pärandusid põlvest põlve, käest kätte.

Milline on märgi vägi, mismoodi sünnib muster, kas kirjal on kodu või kas saab kirja kodustada? Sellistele küsimustele otsiti vastuseid hiljem klassiruumides teemakohaseid ülesandeid lahendades. Huvikooli õpilased meisterdasid nähtust-kuuldust inspireerituna erinevaid esemeid õpetaja Grete Ojamaa stuudios. Kunstikooli lapsed, kellel vanust 8–10 eluaastat, joonistasid, maalisid, trükkisid ja vormisid oma mustrid paberile või savipinnale koos õpetaja Reet Talimaaga.

Kevadel, õppeaasta viimasel kohtumiskorral, voolisid ja kirjasid muuseumitundides osalenud lapsed ja täiskasvanudki enesele savianuma Olustvere savikojas meistri käe all.

 


Johan Laidoneri plats 10, 71020 Viljandi · info@muuseum.viljandimaa.ee · tel 433 3316, 433 3663, 433 3664 OK Interactive