Viljandi Muuseum - Uudised - Raamatuesitlus „Mulgi rahvarõivad“
OTSI
Uudised
Näitused
Muuseumitunnid
Kogud
Teenused
Kontaktandmed
Lugemisvara
Väljaanded
Muuseumipood
Ametlik teave
Teised kohad
Tagasiside
Uudiskiri
In English


» Avaleht » Uudised » Raamatuesitlus „Mulgi rahvarõivad“  

Raamatuesitlus „Mulgi rahvarõivad“
12-10-2015

Reedel, 16. oktoobril kell 15 esitletakse Viljandi pärimusmuusika aida väikeses saalis raamatut „Mulgi rahvarõivad“.

TÜ Viljandi Kultuuriakadeemia rahvusliku käsitöö osakonnal on koostöös Viljandi Muuseumiga valminud kuus aastat kestnud töö tulemusena mahukas teos. Kogumiku aluseks on Viljandi Muuseumi etnograafiakogu kuraatori Tiina Jürgeni poolt muuseumi aastaraamatute tarbeks koostatud tekstid, mida on selle väljaande jaoks olulisel määral täiendatud. Suure töö on ära teinud VKA rahvusliku tekstiili eriala üliõpilased ja õppejõud, kes on õppetöö raames teemakohaseid illustratiivseid materjale läbi töötanud ja süstematiseerinud. „Mulgi rahvarõivad“ koondab kõiki koostajatele teadaolevaid olulisemaid esemeid ja arhiivimaterjale Viljandi Muuseumi, Eesti Rahva Muuseumi, Eesti Ajaloomuuseumi, Pärnu Muuseumi, Valga Muuseumi, Läti Akadeemilise Raamatukogu, Peterburi Riikliku Vene Muuseumi ja Soome Rahvusmuuseumi kogudest.

Koostajad on soovinud näidata rahvarõivaste ajaloolist mitmekesisust ja arengut. Erinevalt seni ilmunud kirjandusest, kus pakutakse ühele kihelkonnale vaid mõnda rõivakomplekti, näitab teos traditsioonilise rõivastuse muutust ja arengut ajas ning seob seda võimalikult palju konkreetsete inimeste, paikade ja lugudega. Peatoimetaja Ave Matsini sõnul püüab teos vähendada rahvarõivaste umbisikulist univormistumist, näidates ühelt poolt nende rikkalikke variatsioone ja teisalt sidudes neid võimalikult laialt omaaegse kultuurikontekstiga.

Raamat jaotub ajalooliste kihelkondade põhjal neljaks suureks peatükiks. Igas peatükis on antud esemete kaupa ülevaade konkreetse piirkonna naise ja mehe rõivastest. Teksti illustreerib rikkalik pildimaterjal, mis esitleb detailselt nii vanu esemeid kui ka nende põhjal tänapäeval valmistatud rõivakomplekte. Lisaks sellele on toodud välja piirkonnale omased lõikeskeemid ja mustrid, mis teevad raamatust väärtusliku allika käsitöösõpradele.

Pärimusmuusika ait asub aadressil Tasuja pst 6, Viljandi.

Teost tutvustatakse ka:

  • 17. oktoobril kell 13 Eesti Kultuuriseltside Ühenduse raamatulaadal Eesti Rahva Muuseumi näitusemajas Tartus, J. Kuperjanovi 9;
  • 5. novembril kell 12.30 Mardilaadal Tallinnas Saku Suurhallis.
     

Lisateave: raamatu peatoimetaja Ave Matsin
ave.matsin@kultuur.edu.ee
526 2510

Plakat


614-leheküljeline teos on müügil muuseumi näitusemaja poes hinnaga 60 €. Kassa on avatud teisipäevast laupäevani kell 10-17 ning pangakaardiga saab maksta.

Johan Laidoneri plats 10, 71020 Viljandi · info@muuseum.viljandimaa.ee · tel 433 3316, 433 3663, 433 3664 OK Interactive