Viljandi Muuseum - Näitused - Ajutine näitus - 
Ajutine näitus
Viimati muudetud: 06-03-2018
 

Muuseumi näitusetoas 6. märtsist 18. maini 2018

Ilu ja vägi. Kodaratega kaelarahad

Näitusel on eksponeeritud TÜ Viljandi Kultuuriakadeemia rahvusliku metallitöö eriala üliõpilaste valmistatud ja Pärnu Muuseumi kollektsioonis leiduvad kodarrahad.

Kodarraha on Eesti aladel tuntud kaelaehe, mida 18. sajandi algusest alates valmistasid kohalikud kullassepad. Nende valmistamisel kasutati hõberaha või meistri enda poolt kujundatud münte, mis kaunistati ažuurselt ühes või kahes reas kodarate sarnaste kiirtega.

Näitusel on kõrvutatud Pärnu Muuseumist pärit vanad kodarrahad ja rahvusliku metallitöö eriala üliõpilaste valmistatud kodarrahad. Metallitöö õpinguid alustavale tudengile on kodarraha kujundamine ja valmistamine üheks esimeseks ehtevalmistamise õppetööks. Selle käigus tutvutakse ehtetöö oluliste töövõtetega – näiteks saagimine, jootmine, mulgustamine, lihvimine, poleerimine, oksüdeerimine. Samuti saavad üliõpilased uurida, mõõdistada, üles joonistada ning tehnoloogiliselt analüüsida muuseumis leiduvaid vanu kodarrahasid. Vanade ehete ainetel luuakse ka oma kodarraha.

Omal ajal aga valmistasid kodarrahasid juba õppinud ja kogemustega meistrid, kellel olid oma äratuntavad käekirjad. Kujunduse järgi saab neid ehteid liigitada ja eristada. Üliõpilaste esimesed tööd on mängulised, julged, ehk ka mõneti eelarvamustevabad. Väljas on nii koopiatena valmistatud rahasid kui ka täiesti omaloomingulisi eksemplare. Kujunduses on kasutatud nii isevalmistatud kui vanu ja kaasaegseid münte.

Näitust ilmestab Inna Raua valmistatud Vändra kihelkonna naise rahvariiete komplekt koos kodarrahade ja teiste rahvuslike ehetega.

Koolitööna valminud kodarrahade autoriteks on kõik TÜ Viljandi Kultuuriakadeemia rahvusliku metallitöö eriala praegused ja endised üliõpilased: Alo-Allar Altmets, Ingmar Ivar Feldmann, Indrek Ikkonen, Diana Jezierska, Anna-Maria Kaseoja, Terje Kiho, Margit Keeman, Kauri Kurvits, Sander-Oliver Laasi, Teet Laur, Matis Lendok, Tõnis Luik, Lauri Luke, Kaur Matiisen, Kaspar Metsar, Mark Netšajev, Kadri Nugis, Siim Otsa, Maila Paalmäe, Maarja Palu, Rainer-Gregor Parijõgi, Irina Pedoson, Janis Pettai, Maria Poll, Edvards Puciriuss, Marko Purge, Randar Põld, Margit Randmäe, Karl Eik Rebane, Andre Rist, Carol Roost, Heikki Saabas, Kristiina Saar, Janno Saarna, Paul Salumaa, Ramona Sats, Margit Soomre, Markko Sunni, Mari Teder, Kristiina Tigasing, Annika Tihamets, Tiia-Mai Tiikoja, Kristjan Tuuleveski, Jaanus Vaabla.

Õppetööd on juhendanud Indrek Ikkonen, Margit Keeman, Eilve Manglus, Maiu Mooses, Väino Niitvägi ja Kirsti Tuum.

Lisateave
Eilve Manglus, eilve.manglus@ut.ee, tel 508 0025
www.kultuur.ut.ee/et/oppekavad/rahvuslik-metallitoo
FB: rahvuslikmetall
Instagram: tyvka_metall

Muuseum on avatud märtsis-aprillis teisipäevast laupäevani kell 10–17,
mais iga päev kell 11–18.

Janis Pettai valmistatud kodarraha

Janis Pettai valmistatud hõbetatud vasest kodarraha (2015). Foto: Sandra Urvak.

Vaata ka:
Toimunud näitused
Näituste kava, näitusetoa andmed