Viljandi Muuseum - Näitused - Ajutine näitus - Toimunud näitused -
OTSI
Uudised
Näitused
Muuseumitunnid
Kogud
Teenused
Kontaktandmed
Lugemisvara
Väljaanded
Muuseumipood
Ametlik teave
Teised kohad
Tagasiside
Uudiskiri
In English


» Avaleht » Näitused » Ajutine näitus » Toimunud näitused  

Möödunud sajandi mänguasjad
Viimati muudetud: 22-06-2017

Muuseumi näitusetoas 19. juunist 31. juulini 2017

Möödunud sajandi mänguasjad

Kunstiõpetaja ja kollektsionäär Heli Mänd on koostanud Viljandi muuseumisse näituse, kus on välja pandud sadu mänguasju tema erakogust.
 
Vaade näitusele

Mänguasjade kogumine ei olnud Heli Männil algul plaanis, olid vaid mõned karud nukumuuseumi kaisukarude näitusel, lisaks nukud, lauamängud ja autod. Sõpradelt-tuttavatelt tuli aga näituse käigus rohkesti lisa ja peatselt oli mänguasju juba üllatavalt palju, 700 ringis.

Edaspidi on mänguasju saadud antiigilaatadelt, taaskasutusest, annetajatelt ja praegu on kogu suurus umbes 6500. Algsele nukkude enamikule on ta püüdnud tasakaaluks koguda autosid, lauamänge, koolitarbeid ja mänguloomi. Kõige vanemad asjad kollektsioonis on 19. sajandi lõpust pärit glasuurportselanist nukud, kõige uuemad kaasaegsed multifilmitegelastest tegelased. Omaette kollektsiooni osaks on suveniirnukud ja -loomad, neid on 1550.

Osa tema kollektsioonist rändab sageli mööda Eesti muuseume, kultuurimaju ja koole. Viljandi näitus on pikas reas juba viiekümne seitsmes.
 
Vaade näitusele
 
Vaataja saab ekspositsioonile läheneda oma kogemusest lähtudes, tavaliselt hüüatusega „Selline oli minul ka!“ ja liikuda siis päri- või vastuaega: laps Barbie ja Actionmani juurest kaltsutite poole, vanaema vastupidises suunas.
 
Lisainfo: Liina Roht, liina.roht@muuseum.viljandimaa.ee, tel 433 3664.

Muuseumi näitusemaja on suvel avatud iga päev kell 11–18.


Johan Laidoneri plats 10, 71020 Viljandi · info@muuseum.viljandimaa.ee · tel 433 3316, 433 3663, 433 3664 OK Interactive