Viljandi Muuseum - Näitused - Ajutine näitus - Toimunud näitused -
OTSI
Uudised
Näitused
Muuseumitunnid
Kogud
Teenused
Kontaktandmed
Lugemisvara
Väljaanded
Muuseumipood
Ametlik teave
Teised kohad
Tagasiside
Uudiskiri
In English


» Avaleht » Näitused » Ajutine näitus » Toimunud näitused  

Taassünni võlu ja valu
Viimati muudetud: 29-04-2014

Muuseumi näitusetoas 1.–26. aprillini 2014

Taassünni võlu ja valu

Viljandi muuseumi ja kultuuriakadeemia rahvusliku käsitöö osakonna koostöös valminud väljapaneku eesmärgiks on tutvustada üht meie rahvuslikule käsitöö­pärandile uue elu andmise võimalust. Näitusel on eksponeeritud ajalooliselt Mulgi­maalt pärit haruldased tekstiilesemed kõrvuti nende põhjal kaasajal valmistatud koopiate ja rekonstruktsioonidega. Lõuna-Viljandi­maa on kõigile etnograafiahuvilistele teada oma konservatiivsuse poolest: siin oli säilinud veel 19. sajandi lõpus haruldasi esemeid, mis mujal kasutuselt kadu­nud. Hea näitena võib tuua vaipseelikute kaunistamiseks kasutatud metall­spiraalidest võrgendeid ehk vaselisi, mille valmistamise ajalugu ulatub siinsetel aladel juba 12. sajandisse.

Miks esemetest koopiaid tehakse? Eks ikka selleks, et anda vanadele haruldustele puhkust: professionaalne koopia võimaldab saada eakast esemest hea ülevaate ilma seda kahjustamata. Samuti on koopiate ja rekonstruktsioonide valmistamine suure­pärane võimalus sukelduda vanade meistrite mõttemaailma. Oskajale silmale ja käele jutustavad esemed loo oma valmistamisest ja valmistajast. Need peegeldavad oma kaasaega rohkem, kui see esmapilgul välja paistab.

Mis vahe on  koopial ja rekonstruktsioonil? Kui ajalooline ese on säilinud nii hästi, et see on võimalik tervikuna algsel kujul taastada, on tegemist koopiaga. Kui aga selle mõned katked on nii kahjustunud või hävinud, et meister peab uue eseme valmistamisel lisama puuduvad osad oma paremal äranägemisel, on tegemist rekonstruktsiooniga. Näitusel on vanad väärikad Viljandi Muuseumi ja Eesti Rahva Muuseumi kogudest pärit originaalid välja pandud selleks, et vaataja saaks aimu algsete esemete seisukorrast ja välimusest ning võimaluse hinnata uute esemete õigsust. Eseme taaslooja seisab oma töös paljude valikute ees: milliseid materjale ja töövahendeid valida, kas korrata tehno­loogilisi apsakaid või teha kõik ilma vigadeta, kuidas toimida värvidega? Kuidas need valikud mõjutavad uue eseme lõplikku tervikut, saabki siin näitusel jälgida.

Kohalike käsitöömeistrite tööde kõrval välja pandud uutest esemetest on paljud sündinud Viljandi kultuuriakadeemia rahvusliku tekstiili eriala õppe­töö käigus. See on ainus kool Eestis, kus üliõpilased valmistavad õpingute jooksul professionaalseid koopiaid muuseumiesemetest.

Näituse idee autor ja kuraator on Tiina Jürgen, koostajad Kärt Aedviir, Merle Ilm, Signe Rätsepso, Sandra Urvak.

Lisateave: Tiina Jürgen, tel 433 3664.

Vaade näitusele

Vaade näitusele

Näituse autorid


Johan Laidoneri plats 10, 71020 Viljandi · info@muuseum.viljandimaa.ee · tel 433 3316, 433 3663, 433 3664 OK Interactive