Viljandi Muuseum - Kogud - Raamatukogu - Lugemissaal - 
Lugemissaal
Viimati muudetud: 01-09-2017
 

Lugejaid-uurijaid teenindatakse muuseumi lugemissaalis, kus neile on üheksa töökohta. Saal on avatud tööpäeviti kell 9–17. Lugejatele piiranguid ei seata – teenindatakse kogu elanikkonda, kuid koju muuseumi raamatukogust ei laenutata.

Enamkasutatav osa teaduslikust käsikogust asub lugemissaalis avariiulitel. Üle 4000 trükise sisaldav käsikogu koondab peamiselt muuseumi tööks vajalikku kirjandust ning teatmeteoseid.

Lugemissaalis on kättesaadav ka nõukogude perioodil välja antud perioodika. Neist vanema osa lugemiseks soovitame kasutada veebis avaldatud digiteeritud eesti ajalehti (dea.nlib.ee).

Saalis on kättesaadavad Viljandimaaga seotud artiklite väljalõigete kaustad, mis on korraldatud teemade järgi, hõlmates ajavahemikku muinasajast tänapäevani. Koostatud on ka elektroonilised koha- ja isikuregistrid.

On koopiad Viljandi ja Viljandimaa ajalugu käsitlevatest põhjalikematest töödest (H. Moora, R. Joost), Viljandimaa mõisatest (V. Ranniku), Viljandi arhitektuuri ajaloost (E. Raadik) (vt ka: lugemisvara).

Lugemissaali on koondatud ka õpilaste ja tudengite uurimistöid, mis käsitlevad Viljandimaad. Ligikaudu 100 uurimistöö hulgas on tööd seltside, kultuuritegelaste, kirikute kohta, mitmed noorgiidide referaadid. Põhjalikult on uurimistöödes käsitletud muuseumi raamatufondi ja Viljandi trükinduse ajalugu.

Lugemissaali tuuakse (ettetellimisel) välja ka põhifondi kuuluvaid raamatuid ja ajakirjandust (vt teavet Viljandi Muuseumi kogust otsimisest).

Saalis on ka esitlustehnika ettekannete ja seminaride tarbeks: projektor ekraaniga, tahvel. Laudade ääres mahub korraga istuma u 20 inimest. Võimalik on kasutada lisatoole, sh lauakestega.

Lugemissaali info tel 433 3316. Täpsemad kontaktid...

Lugemissaal