Loeng tutvustab linliku toidukultuuri kujunemist

Näituse „„Vana hea“ tsaariaeg Viljandis“ loengusarjas esineb kolmapäeval, 10. novembril kell 16 etnoloog Anu Kannike, kes tutvustab Eesti linliku toidukultuuri kujunemist.

Loengul käsitletakse Eesti toidukultuuri arengut ja muutusi 19. sajandi viimasest veerandist kuni iseseisvusaja alguseni. Tegu oli kiire linnastumise ja moderniseerumise ajastuga, mil seniste talupoeglike toitumisharjumuste kõrvale tulid uued toiduained, retseptid ja lauakombed. Loengul tutvustatakse tollaseid menukamaid kokaraamatuid, räägitakse uutest ideedest toitumisvaldkonnas, samuti toiduvalmistamiskursustest ja -koolidest.

Anu Kannike kaitses doktoritöö Tartu Ülikoolis etnoloogia erialal ja töötab Eesti Rahva Muuseumis vanemteadurina. Ta on avaldanud teadusartikleid Eesti argikultuuri ajaloost ja kaasajast, pidanud loenguid etnoloogia, argikultuuri ja kultuuriajaloo alal Tartu Ülikoolis, Eesti Kunstiakadeemias ja Tallinna Ülikoolis. Anu Kannike on raamatute „101 Eesti toitu ja toiduainet“ ja „Eesti eluolu 100 aastat“ kaasautor. 2018. aastal pälvis Eesti Kultuurkapitali rahvakultuuri sihtkapitali tunnustuspreemia.

Loengus saab osaleda muuseumipääsmega. Muuseumi külastamisel palume esitada COVID tõend koos isikut tõendava dokumendiga ning kanda maski.

Loeng: Anu Kannike toidukultuurist

Näitusega kaasnevas publikuprogrammis tutvustavad asjatundjad vaadeldavat perioodi erinevast vaatenurgast. Järgmine loeng on kavas 25. novembril kell 16, kui arhitektuuriajaloolane Monika Eensalu-Pihel  tutvustab keisrivõimuga seotud hooneid ja ehitisi Viljandis arhitektuuri fookuses.

Näitust „„Vana hea“ tsaariaeg Viljandis“ soovitame külastada enne loengut. Näitus jääb avatuks 2. aprillini 2022, muuseum on avatud teisipäevast laupäevani kella 10–17. Näitust toetab Viljandi linnavalitsus.