Edith Karlsoni ja Gregor Tauli avalik vestlus

9. septembril kell 16 peavad Viljandi muuseumis avaliku vestluse näituse „Lemmikud“ publikuprogrammis skulptor Edith Karlson ning kriitik, kunstiajaloolane ja Eesti kunstiakadeemia õppejõud Gregor Taul. Vestlus kannab pealkirja „Draama on sinu peas“.*

Vesteldakse Karlsoni loomingu, seda tagant tõukavate impulsside, inspiratsiooni, töömeetodite ja kunstniku töö ning rolli üle kaasaegses ühiskonnas laiemalt. Arutletakse muu hulgas, millisena paistab neile tänane Viljandi ning mis on ühe maakonnamuuseumi roll kaasajal.

Vestlus kestab orienteerivalt poolteist tundi. Sissepääs muuseumipiletiga.

Edith Karlson Viljandi Muuseumis

Lisaks vestlusele muuseumis kohtub Edith Karlson sel nädalal Viljandi gümnaasiumi, kultuuriakadeemia ja kunstikooli õpilastega, tutvustades oma loomingut, loomeprotsessi ning kaasaegse kunstniku elukutset laiemalt.

Edith Karlson on üks Eesti kaasaegse kunsti väljal aktiivsemalt tegutsevaid kunstnikke, kelle käekirja iseloomustab robustne materjalikäsitlus ja suuremõõtmelisus. Tihti esinevad tema loomingus koerad, dinosaurused, linnud ja maod, aga ka inimesed. Kunstnikku huvitab võõrikus, terve ruumi hõivamine, allasurutud hirmud ja tungid.

Projekti „Kunstnikud kogudes“ raames viibis Karlson möödunud kevadel residentuuris Viljandi muuseumis, tutvudes püsiekspositsiooni ja kogude ning koguhoidjatega. Karlson palus neil valida ühe objekti ning salvestada selle kohta põhjendus, miks see koguhoidjatele oluline on. Kuulates lugusid, teadmata täpselt, milline museaal selle aluseks on, lõi Karlson skulptuurid: valged, suured abstraktsed vormid, mis püsiekspositsiooni keskel esitavad salvestatud lugusid. Näitus on muuseumis avatud kuni 24. septembrini 2022.

* „Draama on sinu peas“ oli Edith Karlsoni näitusesari aastatel 2012–2013.