Kultuuriakadeemia tudengite näitus „Pärand haagib“

Teisipäeval, 21. juunil kell 13 avatakse muuseumis TÜ Viljandi kultuuriakadeemia pärandtehnoloogia õppekava rahvusliku tekstiili ja metallitöö eriala üliõpilaste õppetöö praktilist osa tutvustav näitus „Pärand haagib“.

Peamiselt 2022. aasta lõpetajate töödest koosnev väljapanek kajastab tudengite nägemust oma rollist infokandjatena mineviku ja oleviku vahel. Esitletakse nii õppetöö käigus tehtud kui lõputööna valminud esemeid: vaipu, rõivakomplekte, ehteid ja tööriistu. Lisaks saab muuseumi seintel olevate vaatmike abil tänavuste lõputöödega lähemalt tutvuda.

Näitus „Pärand haagib“

Näituse kuraatori ja TÜ VKA rahvusliku tekstiili eriala õppejõu Diana Tuuliku hinnangul võivad väärtushinnangud aja kulgedes muutuda ja kultuuripärand täieneda. „Siin ja praegu on see ühtekuuluvuse näitaja mineviku ja tänapäeva vahel,” sõnas Tuulik. „Kultuuripärandi käsitlust ajateljel sümboliseerivad ka selle aasta tekstiilitudengite lõputööd, ulatudes keskajast tänapäeva – keskaegse naise villase kuue rekonstruktsioonist arheoloogiliste leidude põhjal kuni tänapäeva jätkusuutliku disainini meeste moes.”

„Näitus esitleb pärandtehnoloogia üliõpilaste käelist osavust,” lisas näituse kuraator ja TÜ VKA rahvusliku metallitöö eriala õppejõud Eilve Manglus. Tema sõnul esindab väljapanekul rahvusliku metallitöö eriala väga eriilmelised tööd: erinevaid tehnoloogiaid ja kujundusvõtteid kasutades valminud unikaalehted ja tööriistad, aga ka üliõpilaste enda kavandatud ja kujundatud tarbevormid ja objektid.

Näitust korraldab TÜ Viljandi kultuuriakadeemia. Väljapanek on külastajale avatud 17. septembrini teisipäevast laupäevani kella 10–17. Muuseumi üksikpilet maksab 4 €, sooduspilet õpilastele 2 € ning perepilet 8 €.

Plakat „Pärand haagib“