Näitus „Andmise rõõm“

9. oktoobrist on muuseumis avatud kinkimiseteemaline näitus „Andmise rõõm“. Näitusega kaasneb publikuprogramm.

Näitus „Andmise rõõm“
Nurgake näitusest „Andmise rõõm“

Kingituste tegemine on üks vanemaid sotsiaalse suhtlemise vorme. Kingitused ümbritsevad meid kogu aeg. Eluase, mööbel, tarbeesemed jm võivad olla põlvkonnalt põlvkonnale pärandatud kingid. Kingitused aitavad säilitada perekonnalugusid, neist on saanud pärand.

Näitusel on välja pandud kingitused, mida on peetud eriti kalliks ja armsaks, neid on hoitud ja säilitatud hoolega. Kodudest ja muuseumihoidlast on välja toodud katsikukingid, pulmakingid ja tähtpäevade kingid. On ka kingitusi tehtud töö tunnustamiseks, esimeseks koolipäevaks jm sündmusteks. Mitmete kinkidega käivad kaasas ka mõtlemapanevad lood.

Ajad ja kombed on muutunud, aga kingitegemise peamine mõte on ikka sama – andmise rõõm.

Muuseumikogule lisaks tõid näitusele kingitud esemeid erakogust: Ebe-Triin Arros, Harri Jaaku, Tiina Jürgen, Liisa Klamp, Juta Klettenberg, Anu Laarmann, Vivian Mutso, Kaie Mölter, Inga Ronk, Merike Saaremets, Kaja Susi, Leida Tamme, Ain Andris Vislapuu. Kaasa aitas ka teater Ugala. Suur tänu kõigile!

Näitusega kaasneb mitmekesine publikuprogramm loengute ja õpitubadega. Selle avasündmuseks on 22. oktoobril kell 15 folklorist Marju Kõivupuu loeng „Kingitused ja kinkimine ehk miks kingitud hobuse suhu ei sobi vaadata“. Sissepääs on muuseumipiletiga. Osalemisest palume teatada aadressil haridus@muuseum.viljandimaa.ee. Publikuprogrammi toetab Viljandi linnavalitsus.

Tellida saab ka kuraatorituuri näitusel, tasu  20 € tund, õpilastele 10 € tund.

Näitus jääb avatuks 30. jaanuarini 2021.
Muuseum on avatud teisipäevast laupäevani kella 10–17.