Edith Karlsoni näitus „Lemmikud“

10. juunil avati Viljandi muuseumis Edith Karlsoni näitus „Lemmikud“, mis tõlgendab museaale kunstniku pilgu läbi.

Näitusel väljas olevad Edith Karlsoni skulptuurid põhinevad muuseumi koguhoidjate kirjeldustele nende lemmikobjektidest muuseumi kogudes. Skulptor lõi teosed teadmata, milliseid museaale kirjeldatakse, andes kuuldud lugudele väljundi enda tõlgenduste alusel.

Edith Karlsoni skulptuurid muuseumi II korrusel

Museaalidest lähtuvaid teoseid saab vaadata ühes museaalide kirjelduste kuulamisega kuni 24. septembrini. Näitust saadab publikuprogramm, mille kohta avaldatakse täpsem teave suve lõpul.

Näitus kuulub sarja „Kunstnikud kogudes“, mis viib kokku kaasaegse kultuuri väljal tegutsevaid loovisikuid ja väikemuuseume üle Eesti, et luua uusi võimalusi pärandi tõlgendamiseks ja selle vahendamiseks publikule. 2018. aastal EV100 kunstiprogrammi suurüritusena alguse saanud projekt on praeguseks loonud 14 sellist dialoogi, mis on päädinud eriilmeliste näituste ja sündmustega üle Eesti, Kuressaarest Narva-Jõesuuni, Värskast Kundani. Projekti eestvedajad on Maarin Ektermann ja Mary-Ann Talvistu.

Edith Karlson on lõpetanud Eesti Kunstiakadeemia installatsiooni ja skulptuuri eriala. Teda on autasustatud EKA noore kunstniku preemiaga (2006), Köler Prize’i publikupreemiaga (2015) ning Eesti Kultuurkapitali kujutava ja rakenduskunsti sihtkapitali aastapreemiaga (2019). Edith Karlson on kunstnikupalga saaja aastatel 2018–2020 ja 2022–2024. 2021. aastal autasustati teda Eesti Kultuurkapitali kujutava- ja rakenduskunsti sihtkapitali peapreemiaga.

Maakonnamuuseumide hulgas on Viljandi muuseumi üle 150 000 säilikuga kogu üks suuremaid. Muuseum on asutatud 1878. aastal ning sellel on ajalookogu, arheoloogiakogu, arhiivikogu, etnograafiakogu, fotokogu, kunstikogu, looduskogu ja raamatukogu. Muuseumi püsiekspositsioon annab ülevaate Viljandimaa loodusest ja ajaloost muinasajast 20. sajandi keskpaigani.

Edith Karlson Viljandi Muuseumis