Näitus „Ohustatud liikide kaitseala“

6. juunil avati Viljandi muuseumis TÜ Viljandi kultuuriakadeemia pärandtehnoloogia õppekava metallitöö eriala õppejõudude ühisnäitus „Ohustatud liikide kaitseala“, mis on avatud 31. augustini  teisipäevast laupäevani kella 10–17.

Näitus „Ohustatud liikide kaitseala“

Näitus „Ohustatud liikide kaitseala“

Näitus „Ohustatud liikide kaitseala“

Sissejuhatus ohustatud liikide kaitsealale

Oleme kuus Tartu Ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia pärandtehnoloogia õppekava metallitöö eriala õppejõudu: Eilve Manglus, Indrek Ikkonen, Kirsti Tuum, Mart Reino, Tõnis Luik ja Väino Niitvägi. See neutraalne tähestikuline nimekiri ei too välja meie eelistusi, vanust, kuuluvust, eripärasid. Meie ühiseks ülesandeks on anda lõputult korrates oma tõekspidamisi ja oskuseid edasi üliõpilastele. Seejuures oleme täiesti erineva tausta, käekirja ja mõttemaailmaga ehte- või sepatöö meistrid, kunstnikud – kes kuidas ennast identifitseerib. Hoolimata ühisest metallitöö valdkonnast on meie tööviisid ja teemade käsitlused, meie valikud ja meelelaad väga erinevad, vahel isegi vastandlikud.  

Ühisel väljapanekul koondume sama, meid kõiki liitva teema alla. Näitusetööd on eneseväljendus, metalne looming, mis sünnib armastusest eriala, elu ja meile antud maailma vastu. Siia koondame oma kõige tuisupäisemad, valulisemad või romantilisemad mõttekäigud. Vormime materjale oma mõtete järgi, lisades sõnumi ja isikliku tunnetuse.  

Me tekitame maailma juurde ehteid, esemeid, sepiseid, kasutades loomise käigus olemasolevaid ressursse. Meie töö on taasluua või muuta juba loodut. Võib juhtuda, et me oma loomise huvides lõhume ja hävitame seda, mis on olnud enne meid palju paremas seisukorras. Meil on iha midagi endale meeldivamaks muuta, teise kohta panna ja uueks vormida. Selle lõputu ümberkorraldamise tulemusena muutub maailm üha tundlikumaks ja plahvatusohtlikumaks. Tekib vajadus reservaatide järele, sest see, mis ei suuda kohaneda nii ruttu, kui meie ümberkorraldused toimuvad, hakkab liik liigi kaupa, nõrgemad ja õrnemad esmajärjekorras, hävinema. Kust jookseb piir? Kas me oskame muuta ja kasutada loodust nii, et kõik vajalik säiliks? Kas me oskame ja suudame pakkuda kaitset ohustatule? Millised tagajärjed on meie tegudel?  

Näitusel „Ohustatud liikide kaitseala“ esitletavad tööd käsitlevad looduse jätkusuutlikkuse teemasid just nii, nagu me igaüks neid näeme. Me kõneleme oma muredest ja rõõmudest, püüame luua illusoorseid või muinasjutulikke kaitsealasid meie endi ohustatud liikidele. Loodu jutustab igaühe mõtteid eraldi, aga ka tervikuna, kõik koos.  

Täname oma toetajaid, sõpru ja abilisi, eriti aga Meelika Hainsood ja August Honoré Rønnet näituse helitausta eest.  

Lisateave: Eilve Manglus, TÜ Viljandi kultuuriakadeemia pärandtehnoloogia õppekava metallitöö erialajuht, eilve.manglus(ä)ut.ee, telefon 508 0025.