Toidulugude näitus „Laua ümber koos“

1. oktoobril kell 17 avab Viljandi muuseum näituse „Laua ümber koos“, mis mõtestab ellujäämise kunstina toiduga seotud pärandkultuuri ning ühendab erinevate põlvkondade toiduvalmistamise lood. Näitus on väikeprojektina osaks Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 põhiprogrammist.

Näituse koostaja Inge Tõnisson avab selle tausta: „Toit on ühiste sündmuste oluline osa, ent sama tähtsad on kultuur ja väärtused, hoiakud ja oskused. Toitu ja vaimset kultuuri käsitlev näitus otsib kohalikke eripärasid, põlvest põlve edasi antavat pärimust ning kestlikkuse võimalusi. Ajas minnakse tagasi kuni 20. sajandi alguseni, vaadeldes Viljandi- ja Mulgimaa toidukultuuri esemete, fotode ja lugude kaudu.“

Muuseum tegi kevadel üleskutse jagada toidu valmistamise lugusid, millele vastas kokku 16 inimest. Neist 13 jagasid toiduga seotud mälestusi, meenutades isiklikke ja peretraditsioone nii toidu valmistamisest ja säilitamisest kui ka argitoimetustest. Lisaks toodi peredes kasutusel olnud retseptiraamatuid, nii trükiseid kui ka käsitsi kirjutatud vihikuid, mis peegeldavad toidukultuuri ja olmet põlvkondade lõikes.

Kogutud retseptid ja lood on koondatud illustreeritud köögilugude kausta, mis on näitusel lugemiseks ja ilmuvad digitaalsena muuseumi kodulehel. Teabele lisavad isikupära näitusel kuulatavad juttude salvestised.

Näitust täiendavad mitmed kohtumised ja pärandit tutvustavad õpitoad erinevatele vanuserühmadele. Esmalt on oktoobri koolivaheajal I ja II kooliastme lapsed oodatud tutvuma esivanemate retseptidega ning tegema köögitoimetusi. Täiskasvanud on 11. oktoobril palutud pärimustoidu õpituppa, mida juhendab hobikokk Grete Sirge.

29. novembril kohtume muuseumis Lia Virkusega, kes on Eesti toiduajakirjanik, kokaraamatute autor ja telekokk. Saame teada, kuidas sünnivad retseptid ja kokaraamatud ning toimuvad Prillitoosi võtted tema köögis. Vestlust juhib Mulgimaa peakokk Monika Peebo.

Sündmuste täpsem teave ilmub eraldi. Näitus kestab 31. jaanuarini 2025 Viljandi muuseumi näitusemajas, Johan Laidoneri plats 10 ja õpitoad toimuvad kõrval asuvas Tõrukojas.

Lisateave: näitusekorraldaja Inge Tõnisson,
e-post inge.tonisson@muuseum.viljandimaa.ee, telefon 433 3664.

Konserveerimise kursus Viljandis augustis 1928. Jaan Rieti foto, VMF 478:20