Kevadseente näitus ja ideed munadepühaks

16. aprillist 25. maini on Viljandi muuseumis avatud Vello Liivi fotonäitus „Kevadseened“, mida rikastab kevadpühast ajendatud väljapanek muuseumi kogudes leiduvatest linnumunadest ja -pesadest ning temaatilised postkaardid.

Vaade näituseruumi
Vaade näituseruumi

Kui tavaliselt ollakse harjutud seenel käima sügisel, siis tõelised seenesõbrad teavad, et lahtiste silmadega tasub metsas ringi liikuda igal aastaajal. Kevadseente viljakehade varase ilmumise taga on seeneniidistiku tõhus varuainete kogumine juba eelmisel sügisel ning viljakeha arenguks vajaliku niiskuse ja soojuse olemasolu. Et kevadises seenemetsas mitte hätta jääda, tasub tulla muuseumisse vaatama, millised seeneliike hetkel looduses üldse leida võib – nii lihtsalt silmarõõmu pakkuvaid kui ka häid söögiseeni. Nii korjamisel kui söögiks tarvitamisel tasub järgida põhimõtet korjata vaid korjajale tuntud ja söögiks kõlblikke seeni.

Lisaks saavad külastajad tutvuda kevadpühadest ajendatud väljapanekuga, mille keskne teema on muna – elu, sünni ja õnne sümbol. Muuseumikogu linnumunade ja pesade kõrval saavad külastajad arvata ära, milliste looduslike vahenditega on muuseumi lihavõttelauda kaunistavad munad värvitud, mängida munamänge, uudistada lihavõttekaarte ja ajakirjas Eesti Naine ilmunud maitsvate toitude retsepte ja lauakatmise õpetust.

Rõõmustagem selle erilise ja imelise aja üle looduses!

Kevadpüha postkaart, VMF 518:1009
Kevadpüha postkaart 1930. aastatest. VMF 518: 1009

Muuseumi näitusemaja on aprillis avatud teisipäevast laupäevani kell 10–17 ning alates maist iga päev kell 11–18.