Teadlaste Öö festival: õunad ja robootika

Viljandi Muuseum kutsub 26. ja 27. septembril osa saama Teadlaste Öö festivalist, mis tänavu kannab mõtet „101 eksperimenti“. Kuigi muuseumis tehtavad katsed ei too kaasa välku ega pauku, saab muuseumis proovile panna enda käelised oskused ja maitsemeeled.

Festivali esimene päev, 26. september, on pühendatud õuntele ehk ubinatele. Põlistest õunasortidest, aretistest ning õunte kogumisest ja säilitamisest peab loengu Eesti Maaülikooli Polli Aiandusuuringute Keskuse spetsialist Kristine Volens. Avatud on õunasortide väljapanek ning toimub õunte degusteerimine (lemmikõuna valimine). Muuseumi arhiivkogu kuraator Heli Grosberg annab ülevaate maakonna suurimatest õunaaedadest ja Viljandi esinduslikematest aedadest ja aednikest 20. sajandi alguses. Elli Vendla juhendamisel saavad osalejad kätt ja osavust proovida fruktodisaini töötoas, kus õpitakse valmistama söödavaid kaunistusi köögi- ja puuviljadest.

Ettekanded algavad muuseumi loodustoas kell 13, sissepääs on muuseumipiletiga. Fruktodisaini töötuba algab kell 14.45 muuseumi 2. korrusel. Kaasa palume võtta isikliku koorimisnoa, lõikelaua, 2-3 suuremat õuna, porgandit, kartulit. Töötoas osalemine maksab 3 eurot. Võimalik on osaleda ka ainult töötoas. Töötuba kestab orienteeruvalt 2 tundi.

27. septembril kell 15 toimub muuseumis Taibukate Teaduskooli juhendamisel robootika töötuba „Märka ja toeta taibukese andeid“. Osalema on oodatud nii lasteaia vanema rühma lapsed, algklasside õpilased kui ka robootikahuvilised täiskasvanud. Töötuba kestab ligi 1,5 tundi. Sissepääs muuseumipiletiga.

NB! Töötubades osalejatel palume end eelnevalt registreerida märksõnaga „õun“ või „robootika“, saates e-posti aadressile haridus@muuseum.viljandimaa.ee osaleja ees- ja perekonnanime ning telefoninumbri.

26.-28. septembrini aset leidev Teadlaste Öö festival toimub juba 14. korda. Viljandi Muuseum lööb festivaliprogrammis kaasa esmakordselt. Festivali raames toimuvate sündmuste kohta leiab teavet kodulehelt www.teadlasteöö.ee. Viljandi Muuseumi tegemisi saab jälgida lisaks kodulehele ka Facebookist.

Kohtumiseni Teadlaste Öö festivalil!

Plakat Teadlaste Öö 2019 õunapäev
Plakat: Teadlaste Öö 2019 õunapäev
Teadlaste öö 2019 robootika
Plakat: Teadlaste Öö 2019 robootika