Loenguõhtu Viljandi kunstnikutüüpidest

Mari Vallikivi raamatuesitlusel
Mari Vallikivi raamatuesitlusel

Neljapäeval, 5. märtsil kell 16 esineb Viljandi muuseumis kunstiajaloolane Mari Vallikivi teemal „19. ja 20. sajandi kunstnikutüübid, kes on Viljandit kujutanud“.

Loeng käsitleb loodud kunstiteoste varal Viljandi muutumist mitmesaja aasta jooksul. Lisaks tutvustatakse näitusel „Viljandi motiiv“ olevaid teoseid ja nende autoreid ning räägitakse sama pealkirjaga raamatu saamisloost ja ka sellest, mis kaante vahele ei mahtunud.

Näitus „Viljandi motiiv“ tutvustab Viljandist pärit, siin lühemalt või pikemalt elanud ning tellimustöid täitnud kunstnike loomingut muuseumi kunstikogus. Samuti kajastab see eri ajajärkude kunstiarusaamu, valitsevaid  ideoloogiaid ja ühe väikelinna muutumist ajas. Eesti kultuurkapitali toetatud näitust saab vaadata kuni 28. märtsini 2020.

Äsja ilmunud raamat „Viljandi motiiv“ tutvustab Viljandi jäädvustusi kunstis 104 teosega 49 autorilt, mida täiendavad raamatu autori tekstid eesti ja inglise keeles. Raamatu andsid välja Viljandi muuseum ja Kondase keskus, selle toimetas Tiina Sarv, tõlkis Ann Kuslap ja kujundas Katrin Kaev. Väljaandmist toetasid Viljandi linnavalitsus ja Eesti kultuurkapital.

Mari Vallikivi (1975) on kunstiajaloolane, kes töötab 2003. aastast Viljandis Kondase Keskuses. Ta on õppinud aastatel 1993–1997 Eesti kunstiakadeemias kunstiteadust, töötanud kirjastuses toimetajana, kureerinud mitusada näitust ning pidanud loenguid. Ta on avaldanud artikleid ja raamatuid. Tema erialaks on autsaiderkunst, naivism ja harrastuskunst.

Loenguõhtul osalemine on muuseumipiletiga.