Talumööbli näitus „Mööbel tuli külla“

Neljapäeval, 1. juulil kell 12 avatakse Viljandi muuseumis näitus „Mööbel tuli külla“, mis toob haruldaste mööbliesemete vahendusel esile seni varjus püsinud peatüki Eesti mööbliajaloost.

Vaade näitusetuppa

Eksponeeritav 19. ja 20. sajandi vahetuse talumööbel näitab siia jõudnud suurte kunstistiilide (juugend, ampiir, barokk, biidermeier, historitsism jt) mõjutusi talurahva seas, tuues ühtlasi esile nende käsitöö- ja jäljendusoskused ning ilumeele.

Eesti taluarhitektuuri uurija Karl Tihase on öelnud, et kuigi talurahvas ei saavutanud erilist arengut interjööris, ei saa sama väita mööbli kohta. Mõisates ja sakste kodudes silma rõõmustanud mööbliesemed – toolid, sohvad, kirjutuslauad – jõudsid aja jooksul ka jõukamatesse taludesse. Esialgu meisterdasid talumehed mööbli ise või lasid selle teha vilunumal puutöömehel, kes seadis eeskujuks mõisa- ja linnamööbli. Nii jõudsid tuntud kunstistiilide mõjutused ka talutarre. Isetegemise traditsioon hakkas 20. sajandil linna- ja vabrikumööbli laialdase kasutuselevõtu tõttu kaduma. Tänaseks on esivanemate „kirvejäljega“ talumööbel aga taaskord au sees.

Näituse on koostanud mööblirestauraator Enn Tedre. Näituse meeskonda kuulusid Pille Suurna ja Kätlin Kaganovitš. Näituse kuraator on Liis Serk ja kujundaja Epp Salulaid.

Näitust saab külastada 25. septembrini, muuseum on avatud teisipäevast laupäevani kella 10–17.

Näituse plakat