Arheoloogianäitus ja loenguõhtu

14. detsembril kell 16 on muuseumi loenguõhtu külaliseks arheoloog Arvi Haak, kes teeb ettekande teemal „Ruumikad linnused, sügav vallikraav, kuivale jäänud koge ja kodumaine raud. Arheoloogiliste uuringute tulemusi Viljandile lähemalt ja kaugemalt, mullu ja tänavu“.

Alates 12. detsembrist on Viljandi muuseumis välja pandud rändnäitus „Arheoloogilised uuringud Eestis 2022“, mis annab ülevaate 2022. aasta arheoloogiliste uuringute tulemustest. Mullu uuriti 243 arheoloogilist paika üle Eesti, mille hulgast näitus tutvustab 22 objekti. Uuriti linnu (Tallinn, Tartu, Narva), muinas- ja keskaegseid linnuseid (Rosma, Viljandi, Tarvastu, Kuressaare), kalmistuid jt muistiseid.

Viljandimaal toimunud uuringutest tutvustatakse Viljandi ordulinnuse esimesel eeslinnusel, nn vaimulikehoones toiminud uuringuid, mida juhatas Tartu Ülikooli keskaja arheoloogia professor Heiki Valk, ning Tarvastu linnuse konserveerimisega seotud järelevalvetöid. Viljandis keskenduti ühe ruumi erinevate kasutusetappide selgitamisele, nii avastati varem teadmata rajatis ruumi keskel, mida võib olla kas mantelkorstna või suure ahju alus. Samuti leiti hüpokaustahju suu, mille uurimine jätkus tänavu. Tarvastus (juhatas Aivar Kriiska, OÜ Arheograator) selgus müüride puhastamisel, et linnusel on olnud lisaks seni teadaolevale veel kaks väravat. Lisaks näitusel kajastatud uuringutele tegid arheoloogid väljakaevamisi muinasaja lõpust pärineval Holstre-Polli linnusel ja päästeuuringuid Viljandi linnas, Olustvere mõisas ja asulakohal ning Paaksima asulakohal.

Näituse koostasid Arvi Haak, Ulla Kadakas ja Erki Russow (Eesti Arheoloogide Liit) ning uuringuid juhatanud arheoloogid ja kujundas Joosep Siitan. Toetajad: Eesti Kultuurkapital, OÜ Arheograator, MTÜ Arheoloogiakeskus, OÜ Arheox, OÜ Muinasprojekt, Eesti Kultuurkapital.

Näitus on muuseumi teisel korrusel avatud 27. jaanuarini, muuseum on avatud teisipäevast laupäevani kella 10–17.

plakat