Muuseumiöö kutsub liikuma

Laupäeval, 20. mail peetava üle-eestilise muuseumiöö juhtlauseks on tänavu „Öös on liikumist“. See on seotud 2023. aasta liikumise teema-aastaga, mis keskendub tervislikele eluviisidele ja liikumisharrastusele.

Liikumisrõõmu saab tunda juba varem, sest peresid ja sõpruskondi liitev linnamäng ootab seiklema kogu muuseumiööle eelneva nädala. Mänguga saab liituda www.avastusrada.ee keskkonna rubriigis „vaba aeg“. Vajalik on internetiühendusega nutiseade ning sisse lülitatud asukoha määramine. Osalejate vahel loositakse Viljandi linna ja muuseumi välja pandud auhindu. Kuigi loosiõnne jagub vähestele, on võitjad kõik raja läbijad, kes saavad liikuda ja koguvad teadmisi ajaloost.

Kes aga omapäi linnas seigelda ei soovi, saavad muuseumiööl kell 18.30 teha muuseumi giidi Heli Grosbergiga jalutuskäigu spordilinn Viljandi radadel. Kogunemine muuseumi ees pargis.

Õhtu teine tuur algab kell 19.30 muuseumis Jaan Rieti näitusel ja edasi minnakse tutvuma Rieti jäädvustatud paikadega linnas. Jalutuskäiku juhib näituse kuraator Herki Helves.

Kell 20.30 teevad muuseumi loodustoas tagasivaate muuseumi 145 tegutsemisaastale muuseumi direktor Jaak Pihlak, teadusdirektor Ain-Andris Vislapuu ja muuseumi sõprade seltsi esimees Heiki Raudla.

Ainult üheks õhtuks toome hoidlatest välja ka valiku liikumisega seotud esemeid ja fotosid.

Muuseumi hoovis saab kella 18–20 kiirust, osavust ja tasakaalu tunnetada mängides, loodustoas saab teadmisi proovile panna ja mõõtu võtta „Loomade olümpias“ ning kell 18–21 ootame lapsi enda loovust avastama hiljuti avatud Tõrukojas (Lossi 14 roheline maja).

Muuseumi filiaalis, helilooja Mart Saare majamuuseumis saab keha soojaks ja vaimu virgeks juba enne muuseumiööd. Kell 16.30 siirdutakse matkale mööda metsa- ja rabaradu, mida mööda helilooja armastas liikuda. Koguneme Hüpassaare õpperaja alguse platsil. Matka pikkus on ligi 4,4 km (1,5 tundi).

Viljandimaal ootavad muuseumiööl külastajaid veel Kondase keskus, Rüki galerii, Viljandi kunstikool, Heimtali muuseum, heliloojate Kappide majamuuseum, Sürgavere radaritorn ja Mõisaküla muuseum.

Muuseumiööl osalevad mäluasutused ja paigad on avatud kella 18–23 ja sissepääs maksab 1 euro (alla 8-aastased lapsed tasuta), mõnele poole pääseb tasuta.

Muuseumiöö programm on täies mahus leitav veebilehel muuseumioo.ee

Liigutavate kohtumisteni muuseumiööl!

Muuseumiöö