Loeng Mõisaküla raudteepärandist

Sel aastal keskenduvad muinsuskaitsepäevad transpordi-, teede- ja sidepärandile. Viljandi muuseum kutsub 20. septembril kell 16 algavale loenguõhtule, kus Mõisaküla muuseumi juhataja Anu Laarmann räägib Mõisaküla–Viljandi raudtee ajaloost.

Mõisakülla jõudis raudtee 1896. aastal, mil avati raudteeliin Pärnu ja Valga vahel. Mõisakülast kujunes kiiresti tähtis raudteesõlm. 1899. aastal alustas tegevust raudtee remonditöökoda ehk raudteetehas, mis hooldas ja arendas taristut ning tõi ka piirkonna arengusse muutusi. 1897. aastal avatud Mõisaküla–Viljandi raudteeliin pakkus uusi võimalusi reisimiseks ja kaubaveoks ning sidus väikelinnad tihedamalt toimivateks transpordikeskusteks. Seda raudteelõiku teatakse ka kui Mulgi Ekspressi liini.

Loeng käsitleb samuti raudteeliinide sulgemist ning inimeste südamesse jäänud mälestusi. Kuidas kajastuvad need sündmused tänases päevas? Rohelised Rööpad ehk matkarajad endiste kitsarööpmeliste raudteede tammidel viivad meid mõtisklema raudteede pärandi säilitamise ja taaskasutamise üle.

Osalemine on tasuta ja kõik huvilised on palutud!

Muinsuskaitsepäevade kavas olevat sündmust korraldavad Viljandi muuseum ja Muinsuskaitseamet.