Fotopärandi päev

Neljapäeval, 8. juunil kell 15 on fotopärandist huvitatud oodatud Viljandi muuseumisse, kus tutvustatakse hiljutisi suuri digiteerimisprojekte, fotode andmebaaside kasutamise mitmekülgseid võimalusi ja heidetakse pilk fotopärandi haldamise tulevikku.

Kava

  • Jaan Rieti klaasnegatiivide kogu massdigiteerimine Rahvusarhiivis“ – Aap Tepper, Rahvusarhiivi filmiarhiivi juhtivspetsialist.
    Esitlusele tuleb digiprojekt, mille käigus digiteeriti ligi 50 000 Rieti klaasnegatiivi. Tutvustatakse andmebaase, kus Rieti koguga saab tutvuda ning võimalusi ühisloome abil fotode kirjeldamiseks.
  • Fotokogud digiajastul – ühisloomest tehisintellektini, juriidikast ja eetikast. Ajapaiga kogemustest ning kuhu edasi“ – Vahur Puik, MTÜ Eesti Fotopärand.
    Juba üle miljoni ajaloolise kujutise sisaldav Ajapaiga platvorm on mõeldud ühisloome abiga pildilise pärandi andmete täiendamiseks. Ajapaiga kasutaja saab kaardistada vanade fotode pildistamise kohti, tuvastada piltidel kujutatud isikuid, lisada ajalooliste piltide kõrvale samade kohtade kaasaegsed ülepildistused ehk refotod. Ettekandes on kavas vaadata fotopärandi digiteerimise teemat ka laiemalt: arutada, millised võimalused, aga ka probleemid sellega kaasnevad; kas ja kuidas peaks muutuma muuseumide-arhiivide tööprotsessid; mis rolli selles võiks mängida huviliste kogukonnad ja tehisintellekt.

Tänavu tähistame 150 aasta möödumist Viljandi fotograafi Jaan Rieti sünnist. Viljandi muuseumis, Kondase keskuses ja kolmes paigas linnaruumis on avatud Jaan Rieti juubeliaastale pühendatud näitused.

Fotopärandi päeva plakat